Grilstad Marina – Fra byggeskilt til byen på vannet

06 JUN 2017

De fire siste husene i Fjordhagen på Grilstad Marina er Etto Byggs hittil største boligprosjekt. Fra før av har vi vært involverte i alt av næringslokaler på Grilstad Marina, så vi kjenner området godt og synes det er spennende å være med på stedsutvikling.

Fakta om prosjektet:

• Byggeleder: Geir Hegge
• OPPGAVE: tømrerarbeid på 4 bygg og 110 leiligheter
• BEMANNING: 29 personer
• NÅR: januar 2017 – høsten 2018
• STØRSTE UTFORDRING: koordinering med de andre aktørene når det er trangt om plassen

 

Trondheims Dubai

Grilstad Marina er et av Trondheims største og mest ambisiøse utbyggingsprosjekter noensinne. Når alt står ferdig, vil det være mer enn 800 boliger og rundt 110 000 m2 med næringslokaler ved og faktisk også på Trondheimsfjorden. Grilstad Marina er byen på vannet, Trondheims svar på Dubais palme. Vi i Etto Bygg har vært med hele veien. Geir Hegge, som er byggeleder, satte opp byggeskiltet på Grilstad Marina i 2010. Da var det ingenting der.

 

Fra næringslokaler til bolig

Etto Bygg har vært med på å bygge alt av næringslokaler på Grilstad Marina. Prosjektet i Fjordhagen er det første store nyboligprosjektet Etto Bygg er med på. I de fire husene som Etto Bygg har tømrerarbeidet på, blir det hele 110 leiligheter. To av husene skal være innflytningsklare høsten 2017. Med oppstart i januar, er byggetiden relativt kort.

– Å bygge bolig krever en annen prosess enn det å bygge næringsbygg. Når vi bygger næring, kan vi ta enkelte beslutninger rundt tilpasninger selv. Her i Fjordhagen må alle endringer sjekkes av med utbygger. Hver enkelt leilighet er unik, for kjøpere har jo tilvalg. Det kompliserer det litt, forklarer Geir Hegge.


Flere av husene i Fjordhagen er ferdig innflyttet. Logistikkoppgaver legges derfor fra morgenen av og boring og andre mer støyende aktiviteter venter vi med til utpå morgenkvisten. Det har ikke kommet inn noen klager på byggestøy.

 

Begrenset plass krever god logistikk

Etto Bygg gjør alt av trearbeid – fra tømmeret som lager skjelettet til vegger og vinduer, til listing og dørmontering. Vi samarbeider tett med de andre aktørene på betong, maling, rør og elektro. Det er til tider trangt om plassen, spesielt inne på badene, noe som krever mye logistikk. Hver mandag er det basmøte, og hver onsdag prosjektledermøte.

En viktig del av jobben til Geir består i å følge med på ting. Følge med på at alt av utstyr er på plass, og at alle har det materialet de trenger så de har noe å holde på med.

Det durer ulik opp-tempo-musikk fra minst tre steder i samme leilighetsbygning. Flere av håndverkerne er polakker, men mange har vært lenge i Norge.

– Vi har 29 snekkere her hvorav 19 er innleid fra bemanningsbyrå. Det fungerer veldig godt siden vi har flere småbaser med lederansvar som forstår kulturen her og har god arbeidsmoral. Det hender seg vi kjører felles pizza på brakka når vi skal kose oss litt ekstra. Vi har et godt, men dessverre mannsdominert miljø, sier Geir Hegge.


Mer montering, mindre snekring

Det er mindre snekring enn før, og mer montering. Mye av strukturen i veggene bygges opp av ferdigkappa stållengder. Det gjør at jobben går raskere og at konstruksjonen blir mer stødig. Stålet kommer fra Europrofil i Sykkylven, og trelasten kommer fra Sverige. Miljøperspektivet blir stadig viktigere.


Med 110 leiligheter som skal snekres, er det ikke til å unngå at det blir litt samlebåndsarbeid. Selv med tilpasninger på hver enkelt leilighet.

– Du har en bunke du skal gjennom, og da går det litt i repeat. Det er viktig å komme inn i en god rytme, avrunder Geir Hegge.Tidlig tømrerarbeid på bygningen i midten, noen hakk videre på bygningen til venstre i bildet og ferdig bygg til høyre.

 


Tømrere på vei til 9-kaffen. Det er viktig for miljøet å ha noen treffpunkt i løpet av en dag.
Spisestedet Land & Strand på Grilstad Marina åpnet påsken 2017. Etto Bygg sto for tømrerarbeidet.