Mathesongården

04 SEP 2020

Et av Trondheims mest praktfulle bygg fra 1896 får en solid oppgradering. Til høsten flytter klesbutikken Retro inn og Dromedar får ny lokasjon internt i bygget etter tidligere å ha hatt tilhold på hjørnet. Etto Bygg har i samarbeid med Koteng Eiendom hovedansvaret for gjennomføringen av prosjektet, og totalt er det 1500kvm som skal pusses opp.

FAKTA OM PROSJEKTET
• BAS: Trond Tangstad
• Byggherre: Koteng Eiendom
• Oppgave: Oppussing og rehabilitering
• Bemanning: ca 25 stk
• Prosjektets periode: januar 2020-oktober/ september 2020.
• Største utfordring: 4-5 måneder med rivejobb.

BYENS VAKRESTE BYGG
Olav Tryggvasons gate 14 er en stor hjørnegård med flott beliggenhet på hjørnet av Olav Tryggvasons gate og Søndre gate i Trondheim sentrum. Mathesongården ble i 1997 kåret av Adresseavisen lesere til Trondheims vakreste. Arkitekten var trønderen Karl Norum som også tegnet Britannia Hotell.

BAS Trond Tangstad.

STOR RIVEJOBB
Arbeidet med renoveringen har krevd mye riving. Bygget rehabiliteres innvendig og utvendig. Det byttes også en god del vinduer, samt nytt glasstak i bakgården.

Gården går nå gjennom en omfattende ombygging og rehabilitering. Retro blir hovedleietaker og skal benytte seg av 3 etasjer. Dromedar Kaffebar som tidligere lå på hjørnet flytter inn i et lokale som ligger noen meter vest i bygget, og som vil ha direkte inngang både fra Retro og utsiden.

Bakgården rehabiliteres og vil tilslutt ha et glasstak som sørger for lysinnslipp.

Innsiden av bygget er ikke verneverdig, men bakgården er det. Her har byantikvaren vært på befaring på forhånd og gitt føringer på hvordan utformingen skal gjøres.

- De gamle utskjæringene som er gjort i bygget skal beholdes, forteller Trond Tangstand. Samtidig må det bygges opp til dagens standard.

LYS OG ÅPNE FLATER
Gjennomgående i alle etasjene er åpne flater, og store vinduer som slipper inn mye lys. Bakgården vil bli en lysgård, og 2. etasje vil ha flott utsikt over livet på gatene utenfor. Den originale vindeltrappen beholdes og vil brukes mellom etasjene.

Ett av målene for prosjektet har vært å beholde de originale utskjæringene.

Øverste bilde viser den gamle vindeltrappen under arbeid, og det ferdige resultatet under. 

Prosjektet avsluttes i september 2020.